tirsdag 21. april 2009

Kautokeinoopprøret


Vi så filmen Kautokeino-opprøret like før påske. En film regissert av Nils Gaup som kom ut i 2008. Den er basert på det virkelige opprøret som var 8. november 1852. Nils Gaup er selv etterkommer av en av de som deltok i opprøret og vil med filmen vise hva som virkelig skjedde under opprøret.

Filmen handler om en det samiske samfunnet i og rundt Kautokeino, som har fått store problemer med alkoholisme. En av hovedpersonene er Elen, en ung kvinne som er gift med en av mennene som sitter hos handelsmannen Ruth og drikker hele dagen. Til slutt har mannen hennes drukket så mye at de får en stor spritgjeld, Elen nekter å betale denne. På en handelsreise blir samene frelst fra alkoholisme av presten Lars Levi Læstadius. Nå var det ingen som ville handle mer hos handelsmannen mer og han mister en hel del penger. Han får mennene fengslet uten grunn, inkludert mannen til Elen. Presten mister sin påvirkning på folk og hele sin menighet, det var ikke lenger noen offentlig myndighet som hadde kontroll over samene. Derfor viser de makt ved tvang og overgrep. 8. november 1852 får samene nok og går til angrep på handelsmannen, lensmannen og presten. Handelsmannen og lensmannen blir drept og de setter fyr på huset til handelsmannen. To av dem ble straffet ved halshugging, mens resten ble dømt til straffearbeid.

Filmen er veldig bra for å få formidlet historien om opprøret, men karakterene blir vist frem veldig svart/hvit. Enten er de veldig snill, eller bare slem. Filmen er veldig engasjerende og man lever seg veldig inn i den, spesielt i Elens rollefigur. Jeg mener skuespillerne gjorde en utrolig bra jobb! Men etter min formening mangler filmen «prikken over i'en». Jeg likte ikke helt måten filmen ble fortalt på, det var for mye fra forløpet til opprøret og ikke opprøret i seg selv. Nils Gaup kunne gjerne gått litt mer i dybden på hendelsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar